Krijg overheidssteun voor jouw digitale transformatie

Was jij van plan om binnenkort jouw bedrijf te digitaliseren? Dan hebben we goed nieuws! De Vlaamse Overheid geeft hier namelijk een subsidie voor tot € 50.000 per kmo. Snel zijn is de boodschap: aanvragen kunnen alleen tussen 1 september en 31 oktober 2020 worden ingediend.

Digitalisering van jouw bedrijf

Het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) biedt tijdelijk financiële steun aan kmo’s wanneer zij zich laten ondersteunen door een externe dienstverlener voor het opzetten van een digitaal transformatieproject.

Was jij sowieso van plan te digitaliseren? Dan is dit misschien wel de uitgelezen kans om een sprong te wagen!

Heb jij ambitie genoeg?

De Overheid biedt enkel steun aan digitaliseringsprojecten met een hoge ambitie. Zo moeten de projecten vernieuwend, belangrijk voor de onderneming en bovendien snel implementeerbaar zijn. Zulke projecten kunnen focussen op producten, diensten of processen van bedrijven en dienen een duidelijke bijdrage te leveren aan de overgang naar een data-gedreven organisatie.

Ingediende projecten worden beoordeeld op basis van 4 criteria:

  • Ambitie voor het verhogen van de digitale maturiteit
  • Transformatie – impact op de onderneming
  • Onderbouwde aanpak
  • Noodzaak aan kennis en expertise

Krijg meer informatie over de beoordelingscriteria en ontdek of jouw project in aanmerking komt.

Welke bedrijven komen in aanmerking?

Er zijn enkele criteria waar je als bedrijf aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidies, bijvoorbeeld:

  • Je bent een kmo met een aanvaardbare rechtsvorm, gevestigd in het Vlaams Gewest welke voldoet aan de Europese kmo-definitie.
  • Uitsluitend ondernemingen uit de privésector met een aanvaardbare hoofdactiviteit komen in aanmerking.
  • Je onderneming heeft geen negatief eigen vermogen op de indieningsdatum.

Twijfel je of je voldoet aan bovenstaande criteria? Bekijk hier of jouw onderneming voldoet aan de Europese kmo-definitie.

Voorwaarden externe partner

Een van de beoordelingscriteria voor de goedkeuring van jouw aanvraag, is de verplichte samenwerking met een externe deskundige. Deze dienstverlener moet beschikken over de nodige expertise en moet ervaring hebben met de implementatie van digitaliseringsprojecten.

Omvang subsidie

Een kmo kan maximaal € 50.000 subsidie ontvangen voor zijn digitaliseringsproject: € 25.000 voor de ondersteuning door een of meerdere externe dienstverlener(s) en € 25.000 voor eigen kosten binnen het project. De eigen kosten mogen niet hoger zijn dan het deel van de externe diensten. Het is echter niet verplicht om eigen kosten in te dienen, maar kosten voor externe ondersteuning wel. Uiteindelijk krijg je de helft van je projectkosten terugbetaald op voorwaarde dat je projectbegroting minstens € 20.000 bedraagt.

Aanvraagprocedure

Aanvragen kunnen ingediend worden vanaf 1 september 2020 tot 31 oktober 2020 om 12u00. Voor deze oproep wordt vanuit de Overheid een totaalbudget van € 2,5 miljoen voorzien. De projecten worden gesubsidieerd in volgorde van indiening. Alle projecten die later worden ingediend en/of na uitputting van de voorziene middelen, kunnen niet worden weerhouden.

Om een aanvraag in te dienen, moet je eerst een digitaal aanvraagformulier invullen. Nadat jouw onderneming geregistreerd is, ontvang je een link naar de aanvraag. Een volledige projectaanvraag bevat de projectbeschrijving en de bijkomende gegevens voor de externe dienstverlener(s) en de eigen kosten.

Via deze link kan je de online subsidieaanvraag invullen

Opgelet! Een kmo die de afgelopen 12 maanden gebruik heeft gemaakt van een kmo-groeisubsidie, kan niet deelnemen aan deze oproep. De termijn van 12 maanden loopt vanaf de datum van indiening.


Geschreven door

Jens Joosen

Jens Joosen
Zaakvoerder/Sales
jens@innomedio.be
+32 (0)3 321 72 58

Hulp nodig bij jouw aanvraag?

Betreft jouw digitaliseringsproject het ontwikkelen van een website, webshop of digitaal strategisch plan? Dan kan Innomedio jou alle ondersteuning bieden bij het opstellen van jouw dossier en bij de uitwerking van jouw project.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Er liep iets iets mis. Probeer Opnieuw. Kijk zeker na of alle verplichte velden zijn ingevuld.