Onze development insights van SymfonyCon Lisboa 2018

SymfonyCon is een jaarlijks, internationale bijeenkomst van Symfony developers wereldwijd.  Dit jaar lokte het maar liefst 900 deelnemers van 52 verschillende nationaliteiten. 

Maandag 3 december vertrokken onze developers Jannick & Ewald met het vliegtuig naar het zonnige Lissabon waar 4 dagen SymfonyCon op het programma stond.

 

Wat is Symfony?

Symfony is het PHP framework dat we gebruiken voor al onze webprojecten en is een soort basis van waaruit wij onze applicaties en websites ontwikkelen. Symfony is open-source, zeer beproefd (en dus betrouwbaar), wat ervoor zorgt dat wij een groot deel complexe logica niet meer voor onze rekening moeten nemen.

Workshops

Dinsdag en woensdag stonden in het teken van de workshops. Er waren een zestal workshops voorzien, verspreid over 2 dagen. De workshop die ons het meest interessant leek (en ook superinteressant bleek te zijn) was Mastering OOP & Design Patterns.

Mastering OOP & Patterns

De eerste dag waren SOLID-principes en Object Calisthenics aan de beurt. Kort samengevat zijn dit principes en regels die, als je ze goed toepast, zullen zorgen voor beter leesbare en makkelijker te onderhouden code.

Dag twee ging er nog wat intensiever aan toe want nu waren de Design Patterns (ontwerppatronen) aan de beurt. Dit zijn sjablonen waarmee allerhande problemen in het programmeren opgelost kunnen worden. Ook hier zorgt een goede toepassingen van deze patronen voor betere code.

Symfony Conferentie

Keynote speaker Fabien Potencier, uitvinder van Symfony

De keynote was uiteraard bestemd voor Fabien Potencier, de “uitvinder” van Symfony, en eigenaar van SensioLabs. Die stelde ons de nieuwe Symfony binary voor. Deze binary is gemaakt om makkelijk lokaal aan Symfony projecten te kunnen werken.

De nieuwe versie werd speciaal de avond vóór SymfonyCon gereleased en zorgt ervoor dat je met enkele commando’s en een paar instellingen nu met verschillende PHP-versies kan werken, afhankelijk van je project, en zelfs lokaal test-domeinnamen en SSL certificaten kan opzetten.

BDD: Behaviour Driven Development

De eerste talk die we bijwoonden was een introductie tot Behaviour Driven Development (BDD).

BDD is een manier van programmeren waarbij je voordat je ook maar 1 lijntje code schrijft, je eerst scenario’s gaat uitschrijven. Je bepaalt features die nodig zijn in een project, omschrijft wat een gebruiker zou moeten doen, en wat het gewenste resultaat is. Door dit op voorhand te bepalen en hierover na te denken kan je al veel problemen opvangen en uitwerken voordat hier ook maar iets van in code is omgezet, wat veel tijd kan besparen bij zeer complexe projecten.

BDD is niet zomaar iets dat je snel even integreert in je ontwikkelproces en vergt veel oefening om goed te doen. Het is echter iets waar we ons de komende maanden zeker in zullen verdiepen.

Changing PHP & release PHP 7.3

Een heel leuke talk was die van Pedro Magalhães. Op de dag van de talk werd PHP 7.3 gereleased en gaf hij een korte introductie over de nieuwe mogelijkheiden. Ook wist hij te vertellen dat PHP 7.4 al volop in ontwikkeling was en er o.a. eindelijk typed properties mogelijk zullen zijn, tot jolijt van vele PHP developers.

Waar de talk echter voornamelijk over ging was over hoe je kon bijdragen met de ontwikkeling van de scripttaal (aangezien PHP open-source is), en hoe nieuwe feature requests behandeld worden.

Zo kan praktisch iedereen een nieuwe RFC (Request for Change) indienen. Je kan aangeven of je zelf de kennis hebt om het te implementeren, of dat iemand anders het zou moeten doen. Wanneer de aanvraag wordt goedgekeurd zal een discussieronde van ongeveer 2 weken plaatsvinden, waar iedereen zijn meningen en bedenkingen mag formuleren.

Tot slot komt er een stemronde en bepaald de community of een feature al dan niet geïmplementeerd zal worden, en in welke versie dit zal gebeuren.

Dit alles gebeurd uiteraard online en élke geregistreerde PHP-gebruiker mag hier aan deelnemen.

Internals en profiling

Zowel over de internals van Symfony als die van de Doctrine ORM waren talks voorzien. En ook al werken we dagelijks met beiden, het bleek toch zeer nuttig te zijn om stap voor stap te zien wat er op de achtergrond gebeurd wanneer je bepaalde functies gebruikt.

Nog een interessante talk was die over de allernieuwste versie van Symfony: 4.2. Hierin werden enkele van de nieuwe features uitgelegd, waaronder de nieuwe manier waarop omgevingen geconfigureerd worden.

De allerlaatste talk van de conferentie ging over het “profilen” van een Symfony applicatie, m.a.w. een applicatie performanter maken door te zien waar de bottlenecks zitten. Hier ontdekten we enkele interessante tools zoals BlackFire, die we zeker binnenkort in de praktijk zullen gaan uittesten.

Afsluiter: talks door SensioLabs crew

Als afsluiter waren er 2 talks voorzien door de SensioLabs crew zelf, het bedrijf achter Symfony. We kregen een mooi overzicht van alles wat er dit jaar vernieuwd en veranderd was, en wat we volgend jaar nog allemaal mogen verwachten.

Tot slot kwam de aankondiging waar velen op zaten te wachten, namelijk waar de volgende conferenties plaats zouden vinden. Er bleken zeer veel nationale (SymfonyLive) events aan te komen in o.a. Frankrijk, Duitsland, Engeland, Polen, de USA enz., maar voor de grote, internationale conferentie (SymfonyCon) moeten we het niet te ver zoeken volgend jaar, die zal namelijk plaatsvinden in Amsterdam!

SymfonyCon Amsterdam 2019

Samengevat kunnen we zonder twijfel zeggen dat we heel veel bijgeleerd hebben en ook veel inspiratie hebben kunnen opdoen. Bij de talks leer je niet echt concrete dingen, maar ze geven wel de aanzet om je te verdiepen in nieuwe zaken om jezelf zo steeds te blijven verbeteren als developer. De workshops daarentegen hebben ons effectief verschillende zaken bijgebracht die we meteen in de praktijk kunnen toepassen.

Volgend jaar zullen we er daarom uiteraard opnieuw bij zijn! Alleen spijtig dat het in Amsterdam waarschijnlijk iets minder zonnig zal zijn 😉.

 


Geschreven door

Ewald Vanderveken

Ewald Vanderveken
Backend Developer
ewald@innomedio.be
+32 (0)3 321 72 58

Jouw webproject laten ontwikkelen in Symfony?

Wij maken met plezier vrijblijvend een afspraak om kennis te maken. Zo kunnen we luisteren naar je verhaal en kijken hoe we je van dienst kunnen zijn.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Er liep iets iets mis. Probeer Opnieuw. Kijk zeker na of alle verplichte velden zijn ingevuld.