Waarom aan de slag gaan met videomarketing?

[Innomedio] Foto's nieuwe website (dienstenpagina's) (7)

Jouw klanten gebruiken video gedurende de volledige customer journey. Jij ook? 

De impact van video in de customer journey

Als bedrijf en/of marketeer is het meer dan ooit belangrijk om de behoeftes van jouw klanten te begrijpen en manieren te vinden om hen persoonlijk te begeleiden in elke stap van de customer journey.  Als we zien dat consumenten dagelijks belachelijk veel tijd spenderen aan het bekijken van digitale video’s, waarom maken we hier dan zelf geen gebruik van? In onderstaand artikel leggen we uit hoe we dankzij video miljoenen extra kansen krijgen om in interactie te komen met onze klanten. 

Enkele statistieken
Heb je zelf nog twijfels om deze videotrend op te pikken? Laat ons dan eerst beginnen met enkele statistieken om het effect van videomarketing aan te tonen. 

  • 70% van de consumenten heeft ooit al een video gedeeld van een merk of product.
  • 72% van de bedrijven die videomarketing heeft geprobeerd, genereerde een hoger conversieratio. 
  • 52% van de consumenten geeft aan dat het bekijken van een productvideo hen heeft aangespoord een product aan te kopen. 
  • 70% van de milennials geeft aan dat ze Youtube heeft gebruikt om iets nieuw te leren of om iets te weten te komen over een bepaald product. 

Volgens een onderzoek van Google zelf, zagen adverteerders die reeds een videocampagne hebben geprobeerd als toevoeging op hun gewone search campagne minstens 3% hogere conversiepercentages en 4% lagere kosten per conversie ten opzichte van adverteerders die enkel een search campagne gebruikten. 

Waarom video werkt

Bovenstaande cijfers maken duidelijk dat video een effectief kanaal is om potentiële klanten te bereiken. Maar wat zijn nu precies de redenen waarom video zo goed werkt? 

De generatie consumenten van vandaag is gekenmerkt door een vluchtige levensstijl waarbij het steeds moeilijker wordt om de aandacht van potentiële klanten te trekken en ook te behouden. De boodschap die je als bedrijf wil vertellen moet daarom ook steeds korter en duidelijker zijn en vooral weinig inspanning vragen. Een video zegt nog steeds meer dan 1000 woorden. 

Met een goede video kunnen we het beste inspelen op de micromomenten van onze potentiële klanten. Denk zelf maar eens aan hoeveel keer per dag je aan het swipen en scrollen bent op je smartphone zonder dat je zelf gericht naar iets op zoek bent. Juist met video kunnen we op die momenten het beste de aandacht trekken.

Voordelen van video 

Naast bovenstaande redenen biedt video tal van andere voordelen: 

  • Leg contact met jouw doelgroep: in een video kan je jouw boodschap persoonlijk overbrengen maar kan je ook kennis delen met je doelgroep.
  • Bereik de juiste doelgroep: met een video kan je jouw potentiële klanten bereiken op basis van onderwerp, zoekwoorden of demografie.
  • Youtube Analytics: wanneer je adverteert op Youtube, kan je gebruik maken van Youtube Analytics waarbij je extra inzichten krijgt in de betrokkenheid, het bereik en het profiel van jouw publiek.
  • Maak je boodschap duidelijk: vermijd ellenlange teksten om een complex vraagstuk uit te leggen en maak jouw boodschap duidelijk met beelden. 
  • Binding: dankzij video wordt de bezoekduur van websites aanzienlijk verhoogd. Naast SEO is dus ook video een belangrijk onderdeel van jouw online marketing strategie. Bovendien toont Google video’s nu ook in de SERP’s. 
  • Branding: de grootste kracht van video zit in het feit dat een goede video wordt gedeeld waardoor jouw merk top of mind kan worden bij zowel jouw doelgroep als hun omgeving. 

Verschillende kanalen als platform voor video

Met een video kan je voornamelijk adverteren in Youtube en het Display Netwerk van Google. Deze 2 kanalen bieden een verscheidenheid aan manieren om jouw potentiële klanten te bereiken. 

Zo kan je jouw doelgroep bereiken op basis van zoekwoorden, leeftijd, geslacht, onderwerpen en interesses. We geven hierbij graag een voorbeeld ter verduidelijking: 

“Jij hebt als beginnende ondernemer net een restaurant geopend en wil dit bekend maken onder potentiële klanten. Met een videocampagne kan je mensen bereiken die culinaire websites bezoeken, zoals bijvoorbeeld blogs over een bepaalde keuken of websites met restaurantbeoordelingen. Daarnaast kan je ook mensen bereiken die Youtube-video’s bekijken over soortgelijke gerechten dat jij in je restaurant serveert.”

Naast Youtube, zijn er natuurlijk nog een hoop andere social media platformen waar we video op kunnen gebruiken. Op Facebook bijvoorbeeld, wordt er wereldwijd zo’n 100 miljoen uur aan videocontent per dag bekeken. Het is wel zo dat 85% hiervan zonder geluid wordt afgespeeld waardoor je ervoor moet zorgen dat je zeker ook tof beeldmateriaal of tekst-overlays gebruikt om je boodschap over te brengen. 

Als je wil opvallen op LinkedIn, is het dan weer van belang dat je jouw productkennis verwerkt in een video omdat je hiermee een meer zakelijke doelgroep aanspreekt. 

Instagram is op zijn beurt het kanaal bij uitstek om video’s te promoten, daar dit momenteel één van de snelst groeiende platformen is. Bedrijven zetten Instagram vooral in om hun doelgroep te entertainen en brand awareness te creëren, denk hierbij aan live streams en stories. 

Tot slot werkt video zelfs in een e-mail, volgens onderzoek zou video in een e-mail gemiddeld 200 tot 300% meer clicks opleveren naar jouw website.

0x0-smart-fill-85 (81)

Is videomarketing duur?

Overtuigd van de waarde van video maar wil je geen duizenden euro’s spenderen aan de productie ervan? Dat is ook helemaal niet nodig! Potentiële klanten appreciëren veel meer de authenticiteit die je video uitstraalt dan de kwaliteit van een dure productie. Met een gewone camera of zelfs met je smartphone kan je al mooie video’s maken. De inhoud van jouw boodschap is nog steeds het belangrijkste, denk dus goed na over wat je wil vertellen, hoe je iets wil vertellen en hoe je de boodschap overbrengt.

Conclusie

Videomarketing is de laatste jaren gegroeid aan populariteit en deze trend zal alleen nog maar meer groeien. Onze klanten kijken, leven en kopen online. Met video spreek je jouw potentiële klanten aan wanneer ze zelf niet op zoek zijn, je wekt hun interesse en je bereikt jouw doelgroep. Bovendien is het ook nog eens voordelig voor de zoekresultaten. Er is vandaag simpelweg teveel verkeer op digitale video en teveel koopintentie om te negeren. Het is anno 2020 daarom tijd om de kansen van video te benutten voor je concurrenten je ermee verslagen. 

Starten met videomarketing?

Wij maken met plezier vrijblijvend een afspraak om kennis te maken. Zo kunnen we luisteren naar je verhaal en kijken hoe we je van dienst kunnen zijn.