Google heeft nu ook bij ons een nieuwe zoekfunctie gelanceerd: Google for Jobs. Simpel uitgelegd is dit een nieuwe manier waarop vacatures in Google worden weergegeven wanneer iemand zoekt naar een job. Net zoals video, afbeeldingen en producten krijgen nu dus ook vacatures een eigen speciale weergave.
Wat is Google for Jobs?
In de Verenigde Staten is het platform al een tijdje in gebruik, maar sinds 22 september 2020 wordt ook België bij de lijst van de gelukkigen opgenomen. Deze timing is ook niet helemaal toevallig. Omdat de coronacrisis heel wat mensen ongewild in de werkloosheid heeft gedreven, is de tool voor velen welgekomen.
Gebruikers kunnen met de Google for Jobs interface rechtstreeks naar jobs zoeken in Google, zonder de zoekmachine te moeten verlaten. Met de komst van dit platform doet Google weer een extra gooi naar een situatie van ultieme gebruiksvriendelijkheid.
SEO voor vacatures - Hoe krijg je jouw vacatures in Google for Jobs?
Natuurlijk heeft Google ook voor deze nieuwe weergave een algoritme uitgewerkt. Niet iedereen kan zomaar met elke vacature bovenaan de zoekresultaten komen te staan. Tijd om je SEO-strategie dus ook op je vacatures los te laten.
Google crawlt zowel vacatures op jobsites als vacatures op bedrijfswebsites. Aangezien gebruikers steeds moeten doorklikken naar de website om effectief te solliciteren, kan het voor beide partijen een interessante opportuniteit zijn om SEO in te zetten.
Maar hoe doe je dat nu concreet? Wij geven je enkele tips waar je meteen mee aan de slag kan.
Denk aan de kwaliteit van je vacaturetekst
Wat je eigenlijk continu in je achterhoofd moet houden, is dat Google steeds zo gebruiksvriendelijk mogelijk wil zijn voor al zijn gebruikers. Wil je bovenaan verschijnen, dan kan je er maar beter voor zorgen dat je vacatureteksten en titels nauw aansluiten bij de zoekopdracht van de gebruiker. Creatieve functietitels zoals ‘social wizard’ en ‘HR-guru’ hou je dus maar beter achterwege.
Een volgend punt is het communiceren van een salaris. Het voelt misschien wat onnatuurlijk, maar het communiceren van een loon is voor Google belangrijk. Het is niet verplicht om dit mee te geven, maar we adviseren wel om je vacature zo compleet mogelijk te maken. Op deze manier heb je meer kans om bovenaan te prijken en loop je minder risico dat Google zelf een schatting gaat maken op basis van vacatures van concurrenten.
Daarnaast is het ook belangrijk om de locatie op te nemen in je vacature. Dit enerzijds omdat mensen vaak zoektermen ingeven met een locatie in verwerkt zoals ‘front-end developer Malle’. Anderzijds is dit ook omdat Google bij zoekopdrachten rekening houdt met de locatie van de gebruiker om resultaten te tonen in zijn/haar buurt.
Ten slotte is de algehele kwaliteit van de vacaturetekst belangrijk. Aangezien het een Google-product blijft, kan je hiervoor de standaard SEO best practices gebruiken.
Verrijk je vacatures met structured data
Structured data hebben als doel om de inhoud van je pagina’s leesbaar te maken voor een zoekmachine als Google.
Voor dit onderdeel moet je misschien even aan de mouw trekken van een webdeveloper of de IT-dienst van je bedrijf. Heb je die mogelijkheid niet? Dan kan je er nog altijd voor kiezen om je vacatures te plaatsen op een jobsite van een derde partij die in aanmerking komt voor Google for Jobs. Als je de juiste vacaturebank kiest, kan het zijn dat je vacature nog steeds verschijnt in Google for Jobs.
Google's geprefereerde structured data-type is JSON-LD. Hier kan je zaken invullen als jobtitel en omschrijving, maar ook locatie en salarisinformatie. Hieronder vind je een voorbeeld van een dergelijke JSON-LD code.
Zorg voor een goede sitemap
De laatste, maar zeker niet de minste tip, is de sitemap van je website in de gaten houden. Een sitemap is een gestuctureerd overzicht van de pagina’s op je website. Zoekmachines gebruiken deze map om je website zo goed mogelijk te indexeren. Toch is dit voor vacatures niet altijd de beste optie, aangezien het hier vaak over vluchtige content gaat. Google bracht daarom een tijdje geleden de zogenaamde Indexing API uit. Met deze Indexing API kan je Google meteen op de hoogte stellen wanneer pagina’s worden toegevoegd of verwijderd, wat de kwaliteit van je gebruikersverkeer alleen maar ten goede komt.
Meer weten over Google for Jobs?
Heeft dit blogartikel je geprikkeld om aan de slag te gaan met Google for Jobs? We helpen je graag verder met al je online marketingvragen.