Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Het is een uitspraak die je ongetwijfeld al eerder hebt gehoord, maar ook al hebt ervaren. Mensen herinneren namelijk gemiddeld 80 procent van wat ze zien en 20 procent van wat ze lezen.
Je begrijpt wel wat we je willen vertellen. Wat we zien onthouden we beter. Maar hoe zit het met je website? Mag je stockfoto’s gebruiken of kies je best voor professionele foto’s? We zetten alle mogelijkheden op een rijtje.
De kract van afbeeldingen en video's
Visuele content is een ontzettend brede noemer. We spraken in de inleiding al over foto’s en video’s, maar onder visuele content vallen nog veel meer zaken. Ook content als infographics, iconen en tekeningen zijn vormen van visuele content, maar in dit blogartikel leggen we de focus specifiek op foto’s en video’s.
Wat we zien en lezen onthouden we beter. Maar hoe we visuele content zien maakt een wereld van verschil. De kwaliteit en kenmerken van je visuele content hebben namelijk een directe invloed op dit effect. Zo is er een groot verschil tussen stockfoto’s en professionele foto’s en video’s.
Stockfoto's gebruiken of niet?
Professionele foto’s en video’s zijn eigenlijk bijna van onschatbare waarde voor een bedrijf. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat aan zulke content ook een stevig prijskaartje kan hangen. Niet iedereen heeft dan ook het budget om een professionele fotograaf of filmmaker in te huren. En dat is ook helemaal niet erg. Stockfoto’s ain’t all that bad.
Stockfoto’s zijn namelijk een van de meest populaire vormen van visuele content om op websites te gebruiken. Ze zijn dan ook gemakkelijk verkrijgbaar en bieden, als je de juiste keuzes maakt, absoluut een toegevoegde waarde voor je website.
Waarop moet je letten bij het kiezen van stockfoto's?
Om de juiste keuzes te maken voor je stockfoto’s, let je best op de volgende zaken:
- Kies foto’s met echte mensen of een menselijk aspect. Mensen maken connecties met mensen. Als je websitebezoekers andere personen zien interageren met je producten of diensten, gaan ze de boodschap achter de foto beter begrijpen en sneller een klik vormen.
- Kies foto’s die bij elkaar aansluiten. Als je kiest voor stockfoto’s, verzamel ze op hetzelfde platform of koop ze, indien mogelijk, in bundels of pakketten. Zo weet je zeker dat de foto’s bij elkaar aansluiten en dat je op visueel vlak een consistente lijn door je website trekt.
- Kies foto’s die relevant zijn. Selecteer je stockfoto’s niet enkel omdat je ze mooi vindt, maar ook omdat ze relevant zijn voor je bedrijf en wat je doet. Zoek naar elementen of thema’s die aansluiten bij je producten en/of diensten, zodat de foto’s een aanvulling en geen opvulling zijn.
- Kies foto’s van hoge kwaliteit en met een goede compositie. Ga voor kwalitatieve stockfoto’s die aangenaam zijn om naar te kijken en die een zekere rust en kalmte uitstralen. Vermijd drukke en over- of onderbelichte foto’s die onduidelijk zijn en de aandacht op een negatieve manier trekken.
- Kies foto’s die je effectief mag en kan gebruiken. Als je ervoor kiest om gratis stockfoto’s te gebruiken op je website, let er dan zeker op dat je legaal werkt. Controleer op kenmerken zoals gebruiksclausules, beeldmachtigingen, wijzigingscriteria en noodzakelijke naamsvermeldingen.
Waar kan je stockfoto's vinden?
Niet iedere foto die je online vindt mag je zomaar gebruiken. Er bestaan wel websites waar je – gratis of betalend – stockfoto’s kan downloaden. We sommen er hieronder enkele voor je op:
Professionele foto's en video's
Als je echt het meeste uit je online marketing en resultaten wil halen en je hebt hier ook het budget voor, investeer je best in professionele foto’s en video’s. Op deze manier kan je je bedrijf, producten en diensten op de meest kwalitatieve manier presenteren, met resultaten van dien. Zo behalen websites met professionele en authentieke foto’s bv. 35% meer conversies dan websites met stockfoto’s.
Maar we hebben nog andere redenen voor je om te investeren in goede visuele content:
- Eis de aandacht op van je websitebezoeker. Als je sterke afbeeldingen en video’s op je website gebruikt, zullen mensen langer op je website blijven. Websitebezoekers blijven bv. meer dan dubbel zo lang op pagina’s met video’s dan op pagina’s zonder video’s. Afbeeldingen en video’s zorgen dan ook voor een zekere vorm van interactie met de content. Zo kunnen bezoekers informatie op een actievere manier ontdekken en beter verwerken.
- Zorg voor meer engagement. Mensen verbinden veel beter met visuele content en nemen meer informatie op als ze iets visueel gepresenteerd krijgen. Het speelt in op emoties en gevoelens en kan meer vertellen dan een lange, zware pagina gevuld met tekst. De taal van het oog kent geen woorden, maar iedereen spreekt en begrijpt ze.
- Vertel een authentiek verhaal. Een van de sterkste magneten om mensen aan te trekken is authenticiteit. Door je eigen bedrijf, werknemers en producten te tonen ga je meer vertrouwen opbouwen bij de mensen die je wil bereiken. Je geeft je websitebezoekers zo het gevoel dat ze je bedrijf beter kennen doordat ze je gezichten, je huisstijl en je logo kunnen koppelen aan de producten/diensten die ze van je zien. Het visuele aspect is dan ook onlosmakelijk verbonden met de identiteit en het imago van je bedrijf.
- Minder inhoud voor meer resultaat. Zorg dat je op je website een goede balans vind tussen je visuele en geschreven content. Gebruik je video’s en foto’s als aanvulling, niet als opvulling. Maak de content voor je video’s duidelijk en beperk informatie tot de essentie. Video’s van minder dan twee minuten scoren het beste, maak je video’s langer en mensen haken sneller af. Gebruik visuele content dus gericht, op een slimme manier en op de juiste plaatsen.
Video-content is king
Hoewel professionele foto’s en video’s eigenlijk samen bovenaan de piramide van visuele content staan, hebben video’s misschien toch nog een klein streepje voor.
Waar foto’s kunnen dienen als een sterk CTA-middel en een gerichte aanvulling geven op geschreven content, geven video’s je de mogelijkheid om content volledig op zich te presenteren. Videomarketing de sterkste werkwijze om een duidelijke en blijvende boodschap te presenteren.
Enkele statistieken
- Mensen onthouden maar liefst 95% procent van informatie die ze zien in een video, tegenover slechts 10% van informatie die ze lezen in een tekst.
- 72% van klanten verkrijgt het liefst informatie over een product of dienst via een video.
- Websites met video’s behalen 300% meer verkeer dan websites zonder video’s en genereren een pak meer leads.
- Een website met video’s heeft 53x meer kans om binnen Google op de eerste pagina’s van de zoekresultaten te verschijnen.
- Websites met video’s hebben 157% meer organisch zoekverkeer dan websites zonder video’s.
Conclusie: iedere website heeft visuele content nodig
Als je geen enkele vorm van visuele content op je website gebruikt, dan zal je waarschijnlijk niet de resultaten kunnen behalen die je voor ogen hebt.
- Als je op je website gebruikt maakt van goede gratis of betaalde stockfoto’s, dan sta je ook al sterk in je digitale schoenen.
- Het verschil met professionele visuele content van én voor je bedrijf is absoluut niet te onderschatten.
Als we je dan ook een raad mogen geven is het wel dit: don’t get stuck on stock. De vraag is niet of je goede visuele content kan veroorloven, maar of je kan veroorloven om het niet te hebben.
Hulp nodig met jouw contentstrategie?
We geven je graag advies over hoe jij jouw contentstrategie kan verbeteren. Contacteer ons vrijblijvend voor meer info.