Moeten externe links openen in een nieuw venster?

Ontwerp zonder titel (48)

Klik je op een link in een website? Dan opent deze standaard in het huidige venster. Echter kan je ook instellen om deze link te laten openen in een nieuw venster of tabblad. Hoewel dit vaak toegepast wordt, is dit toch niet echt een best practice. Ontdek in ons blogbericht waarom. 

Interne of externe links?

Over interne links (lees: links die naar een andere pagina binnen dezelfde website navigeren) bestaat er meestal geen discussie, die openen gewoon in het huidige venster. Gaat het over externe links (lees: links die naar een andere website navigeren), dan is de keuze vaak moeilijker. 

We merken dat er vaak wordt geneigd om externe links in een nieuw tabblad te laten openen. Waarom? Zodat de bezoekers jouw website niet verlaten? Of omdat we zelf houden van tabjes en alles graag in een nieuw tabblad openen? Dit zijn echter geen goede redenen.

Laat de keuze aan de bezoeker

Al sinds 1999 wordt er aangeraden om links in het huidige venster te openen. Op die manier krijgt de gebruiker de vrijheid om zelf te kiezen hoe hij een link wil openen. Door met zijn rechtermuisknop op de link te klikken, kan hij namelijk aanduiden hoe hij de link wil openen. 

Door het standaard gedrag te hanteren, kan de bezoeker dus zelf kiezen. Daarnaast kan hij heel eenvoudig terug naar de website navigeren met de knop "vorige". Wanneer wordt ingesteld dat een link in een nieuw venster opent, heeft de bezoeker geen keuze meer en dat geeft geen fijn gevoel.

Op mobiel is het nog nadeliger om je link in een nieuw venster te openen

Tegenwoordig is de kans groot dat je website vaker wordt bezocht op mobiel dan op desktop. Ook daar heeft het openen van een link in een nieuw tabblad nadelen. Op je smartphone heb je namelijk geen mooi overzicht van alle openstaande tabbladen in je browser. Als een bezoeker dus op een link klikt welke opent in een nieuw tabblad, zal het moeilijk worden om terug naar jouw website te navigeren. 

0x0-smart-fill-85 (58)

Wanneer wel links openen in een nieuw venster?

"Waarom bestaat die instelling dan om een link in een nieuw venster te openen?" vraag je je ondertussen af. Wel, omdat er enkele scenario's zijn waarin het wel goed is om je link in een nieuw venster te openen. Bijvoorbeeld bij het invullen van een formulier. Stel dat de gebruiker een formulier op je website invult en je wilt hem daarbij een link met uitleg geven, is het best om deze link in een nieuw venster te laten openen. Doe je dat niet? Dan is de bezoeker alles kwijt als hij al een deel van het formulier invulde.

Het is dus een kwestie van na te denken over de manier waarop de gebruiker jouw links gaat gebruiken. Samengevat: standaard moeten links altijd openen in het huidige venster, tenzij dit ten koste gaat van de gebruikerservaring zoals bijvoorbeeld bij het invullen van een formulier. 

Hulp nodig bij je link instellingen?

De vaste regel is: links laten openen in hetzelfde venster. Twijfel je over een bepaalde situatie of heb je hulp nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Onze developers helpen jou graag bij het maken van de juiste keuze.